Granatäpple till matlagning

Granatäpple i matlagningNär man inser hur nyttigt granatäpplet är så vill man förstås se till att inkludera det i matlagningen. Det är verkligen väl passande att granatäpplets säsong ligger under höst och tidiga vintermånader då man kan behöva ge immunförsvaret en extra skjuts. Men hur ska man laga mat med granatäpple? Många nöjer sig gott med kärnorna som de är som en god efterrätt efter maten men här kommer lite fler tips på hur du kan inkludera det vackra röda äpplet med krona som en del av vardagsmenyn.

I sallader

När det gäller sallader så kan man enkelt strö över en näve granatäpplekärnor som en garnering, och för att få lite sött syrlig smak. Man får en effekt som liknar den som man får med de söta russin-lingonen, så kallade craisins. Blanda ihop en sallad med de ingredienser som du gillar och lägg till innehållet av ett granatäpple.

Pajer och ris

Man kan också inkludera kärnorna i mat som serveras varm. Här kan varma sallader med bulgur vara ett bra tips för den som vill ha en varm måltid som inkluderar de vackra kärnorna som påminner om röda rubiner. Man kan laga paj och inkludera kärnorna och här kan man välja att baka pajen med kärnorna i smeten eller att strö de över den färdiga pajen. Varma sallader med ingredienser som potatis, rödbetor och spenat är också den typ av maträtter som man kan ge en extra kick med granatäpplets vackra kärnor. Den som tycker om att experimentera med ris och inkludera ingredienser som linser, ärtor eller majs kan också testa att lägga till granatäpplets frukt för att få en söt smak i riset.

På Chiapudding

Chiapudding är en väldigt simpel rätt som i sig är rätt så smaklös. För att piffa till sin chiapudding så passar granatäpple perfekt på toppen eller att blanda i. Denna pudding är även den i sig rena supermaten med mängder av mineraler, vitaminer och oljor. Chiapudding med granatäpple som mellanmål eller frukost är med andra ord riktigt bra för intaget av nyttiga ämnen.

Som efterrätt

Som efterrätt så är det få saker som slår granatäpplet. Lägg det i kylen och servera de vackra rubinerna kalla precis som de är. Se till att ha personliga tallrikar eller mindre fat så att de som inte vill svälja kärnorna kan spotta ut dessa. Man kan också göra glass av granatäpplejuice. Det enklaste är att använda sig av en riktigt kraftig handpress där man lägger in halva granatäpplet för att pressa ut juicen från frukten.

En sak som kan vara bra att tänka på är att kärnorna lätt fastnar mellan tänderna och det här kan vara lite obehagligt. Det är på grund av detta som en del inte tycker att det är så gott med granatäpple till matlagning. Med juicen så finns det dock mycket som man kan smaksätta. En sorbet med granatäpplejuice och melon är riktigt fräscht till sommaren. Här behöver man knappast lägga till något sockor då man får så pass mycket sötma från frukterna. Det gäller förstås att välja ut rätt granatäpplen så att man inte får den sura varianten. Om granatäpplet är lite surt så är det bäst att göra juice av det och att undvika att lägga till i sallader och i andra maträtter där man är ute efter adderad sötma.