Antioxidanter

Antioxidanter finns i granatäppleAntioxidanter är kära barn som har många namn såsom kroppens skyddande änglar, hälsomolekyler, naturliga hälsokrigare och mer. Enkelt sagt så är det så att antioxidanterna tar hand om och oskadliggör de fria radikaler som uppkommer i kroppen och som kan leda till hälsoproblem. En del talar om att antioxidanterna kan motverka åldrande och även vara med och skydda mot farliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, men det är givetvis så att man inte kan räkna med att bli frisk från en svår sjukdom genom att enbart äta frukt som är rik på antioxidanter.

Var finns det antioxidanter?

Man finner antioxidanter i frukt och växer som är färgrika. Exempel på dessa är blåbär, tranbär, björnbär, körsbär, gojibär och så granatäpplet som ofta omnämns som antioxidanternas konung. I bär så finner man antocyanider och det här är en form av antioxidanter. Det är så att det finns lite olika varianter av dessa nyttiga molekyler och en del av dessa har ingen färg och kallas för flavonoider. För att få i sig antioxidanterna så kan man försöka äta mer av frukter och grönsaker med gott om färg och det finns även kosttillskott som inkluderar antioxidanterna. Det är ännu inte helt klart hur pass mycket av antioxidanterna som överlever i kroppen och tar sig vidare till organ men det finns ingen hälsorisk med att äta mer av färgrika bär och frukter som även har andra viktiga vitaminer och mineraler.

Hälsoeffekter

Det finns flera studier omkring antioxidanternas effekt på vår hälsa och man har sett att antocyaniner skulle kunna vara ett sätt att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar såväl som cancer. Men det här är ännu inte fastlagt. Dessutom så kan det vara så att antocyaniderna kan motverka hudens åldrande och att de kan vara med och skydda vårt nervsystem. Man har sett sambanden och det som man har forskat allra mest omkring är hur konsumtion av bär kan skydda och motverka infektioner. Här har man sett att juicer av bär som tranbär kan ha effekt mot infektioner som urinvägsinfektion. I en studie vid Oslos universitet så kunde man se att intag av blåbär och svarta vinbär minskade på NF-kB faktorn vilket i praktiken innebär att man såg en minskning av inflammatoriska processer.

Man har alltså kunnat se att antocyanider kan ha antiinflammatorisk effekt men det är inte helt klart hur detta fungerar. Det finns teorier om att antioxidanterna minskar den oxiativa stressen i kroppen eller att de kanske hjälper kroppen med viktiga rengörande processer.